Heb je een vraag
voor onze fractie?

Stuur een e-mail naar
mail@vvdbrunssum.nl

Dag van de vrijwilliger

7 december 2021

Een bijzondere dag. Vrijwilligers zijn namelijk ontzettend waardevol voor ons allemaal. Daarom bedanken we jullie vandaag graag allemaal voor jullie onvoorwaardelijke inzet en dankbare bijdrage aan onze gemeenschap. Het is echt uniek dat jullie ook in deze bijzondere tijden ruimte blijven maken om klaar te staan voor de medemens.

Zeker vandaag zouden wij graag elke vrijwilliger in het zonnetje zetten. In Brunssum hebben we echter de luxe dat we zoveel mooie vrijwilligers hebben dat dit niet lukt. Toch laten wij als Brunssumse VVD deze dag niet zomaar voorbij gaan. Naast een digitaal bedankje aan iedere vrijwilliger, zijn wij ook op pad geweest om een vrijwilliger in Brunssum te bedanken. Onze Brunssumse VVD volgers konden daarvoor wederom vrijwilligers voordragen. Wij hebben als team hierin vervolgens een keuze gemaakt.

En die keuze is dit jaar bij de Brunssumse VVD gevallen op …. Jo Bouvrie. Jo namens alle Brunssumse VVD-leden feliciteren wij jou van harte met deze onderscheiding. Het is je ontzettend gegund!

Om Jo even goed in het zonnetje te zetten, is onze lijsttrekker, Jaimy, samen met drie Brunssumse VVD kandidaten (Giovanna, Roy en Job) langsgegaan bij Zorgcentrum Huize Louise. De plek waar Jo al bijna 10 jaar vol passie zijn vrijwilligerswerk uitvoert. Naast een gezellig praatje, kreeg Jo van ons de jaarlijkse Brunssumse vrijwilliger van het jaar oorkonde uitgereikt alsook een door ons zelfgemaakte bedankcake. Gemaakt door onze jongste VVD vrijwilliger, Jaxx (2). Een gebaar dat door Jo zeer gewaardeerd werd. Graag brengen wij Jo zijn inzet nog iets meer in de spotlight door jullie meer te vertellen over zijn vrijwilligerswerkzaamheden. Wij hebben namelijk een kleine anderhalf uur vol enthousiasme gehoord hoe Jo zijn dagen binnen Huize Louise en Schuttershof invult en dat willen we jullie niet onthouden!

Wie is Jo Bouvrie?
Jo is een 72-jarige Brunssummer. Hoewel Jo niet zijn hele leven in Brunssum heeft gewoond, is hij na enkele omzwervingen toch weer in Brunssum terecht gekomen. Inmiddels woont hij in een appartement van waaruit hij weer zicht heeft op het huis en tuintje waar hij als kind gewoond en gespeeld heeft. Jo is een bevlogen man die van alle markten thuis is. Kennis en kunde die hij inmiddels al bijna 10 jaar inzet als vrijwilliger binnen Huize Louise en Schuttershof en ruim 16 jaar bij de Zonnebloem Maastricht. Iets dat ook duidelijk naar voren kwam in ons gesprek.

Cliënt vertrouwenspersoon plus plus plus
Formeel staat op zijn naambordje: Jo Bouvrie – cliënt vertrouwenspersoon. In die rol is hij het luisterend oor voor veel cliënten. Hij luistert, stelt vragen en zoekt naar oplossingen voor spelende zaken als hij daar een kans voor ziet. Als cliënt vertrouwenspersoon was hij altijd aanwezig bij vergaderingen van de cliëntenraad. Waar hij graag zijn kijk op zaken deelde. Van daaruit was het vervolgens een logische keuze om Jo te vragen voorzitter van de cliëntenraad te worden toen die rol vacant kwam. Een rol waar hij graag ja tegen zei.

Jo is bovendien het manusje van alles als het op ICT aankomt. Zijn oorspronkelijke ICT achtergrond komt daarbij goed van pas. Of het nou gaat om bewoners die hulp nodig hebben, bijvoorbeeld om contact te hebben met hun familie, of om het opnieuw toekennen van de frequenties van televisie toestellen, het presenteren op groot scherm van gemaakte foto’s bij activiteiten, Jo staat graag klaar. Tevens is hij huisfotograaf en doet hij de eindredactie voor het eigen “Huize Louise blad”.

Naast het feit dat Jo vanuit zichzelf al een gezellig persoon is om een kop koffie mee te drinken, zorgt hij samen met veel andere vrijwilligers ook voor de nodige kopjes koffie tijdens de gezamenlijke spelmiddagen. Jo kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk al die (kleine) dingen samen zijn voor bewoners. Het samen zijn, een spelletje doen, vrienden en familie mogen zien en ontvangen, allemaal enorm belangrijk.

Jo en Zorgcentrum Huize Louise en Schuttershof
Het is geen toeval dat Jo terecht kwam bij Cicero’s Huize Louise en Schuttershof. Jo: ‘Huize Louise was de plek waar mijn ouders in hun laatste levensfase hebben gewoond. Hoewel, met name, mijn moeder in het begin moeite had met wennen aan de andere wooninvulling, hebben zij op een fijne manier in Huize Louise gewoond. Ik zag met eigen ogen hoeveel werk iedereen binnen het zorgcentrum verzette. Al snel kwam ik in aanraking met de mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. Een kans die, door een onverwacht vroeger prepensioen, precies op het juiste moment kwam. Zo kon ik op een mooie manier invulling geven aan de extra vrij tijd die ik gekregen had’.

Een warme deken
Jo ervaart als vrijwilliger ontzettend veel dankbaarheid van de bewoners en personeel binnen Huize Louise, alsook van de familieleden van de bewoners. Jo: ‘Die waardering is onbetaalbaar.

De warme deken die je voelde als je bij Huize Louise binnenkwam was voor mij een duidelijke zaak: hier wilde ik iets betekenen voor de bewoners. Het maakt de vele uren die ik als vrijwilliger besteed binnen Huize Louise meer dan waard’. Daar waar nodig staat Jo met zijn team van vrijwilligers klaar om te assisteren tijdens het eten, samen te wandelen door het park, naar de markt gaan of soms zelfs gewoonweg terugwandelen van de gezamenlijke ruimte naar de eigen kamer zijn zeer dankbare dagelijkse bezigheden.

Er zit echter ook een andere kant aan de medaille. Zo hoort Jo als cliëntvertrouwenspersoon soms ook de minder prettige situaties waar bewoners mee te maken hebben. Bijvoorbeeld doordat er geen familie (meer) aanwezig is waarop teruggevallen kan worden. Juist op die momenten hebben bewoners het luisterend oor meer dan nodig. ‘Ik merk dat deze behoefte in de afgelopen jaren steeds groter is geworden’, aldus Jo.

Vrijwilliger in tijde van Corona
Corona maakte het de afgelopen ruim anderhalf jaar zwaar voor veel mensen. Bewoners van Huize Louise en Schuttershof hebben dat ook nadrukkelijk gemerkt. Jo: ‘Zeker in de eerste golf was het heel zwaar. Het familiebezoek werd tijdelijk niet toegestaan, er kon niet meer gezamenlijk worden gegeten en bij verdachte situaties moesten bewoners alleen op hun kamer doorbrengen’. Harde en emotioneel zwarte tijden waarin Jo later, beschermd en wel, ook zijn rol van vertrouwenspersoon bleef uitvoeren en extra tijd vrijmaakte als bewoners hulp nodig hadden bij het digitaal contact leggen met hun geliefden. ‘De dankbaarheid die ik dan kreeg van familieleden die niet aanwezig konden zijn om welke reden dan ook is onbetaalbaar’, zegt Jo vastberaden.

Indrukwekkend was het verhaal waarbij een echtgenote (bewoonster) eigenlijk niet naar de begrafenis van haar man toe mocht vanwege de geldende Coronaregels. Iets dat Jo niet over zijn hart kon verkrijgen. In goed overleg bedacht hij daarom een verantwoorde uitzondering om de aanwezigheid van mevrouw toch mee te maken. Gelukkig waren we op dat moment even de weg “kwijt” grapte Jo hier later over. Iets dat we tijdens het gesprek vaker hebben gemerkt. Jo is heel serieus, doet zijn werk met passie maar heeft daarbij ook ruimte voor een grapje op zijn tijd.

Tips van Jo aan de Brunssumse VVD
‘Het openluchttheater. Een echt prachtplaatje, maar het zou wel fijn zijn als daar de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers verbeterd wordt. Dat kan al heel eenvoudig door een aparte op- en afrijdmogelijkheid voor rolstoelplekhouders te realiseren’, zegt Jo zonder aarzelen. ‘In algemeenheid zou het goed zijn als er bij het maken van ruimtelijk beleid nadrukkelijker rekening wordt gehouden met mensen die afhankelijk zijn van ondersteunende hulpmiddelen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door ervaringsdeskundigen mee te nemen bij plannen die ontwikkeld worden’. Tips waar we als Brunssumse VVD zeker mee aan de slag gaan.

Vrijwilliger worden bij Cicero?
Jo kon niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is voor de bewoners dat er vrijwilligers aanwezig zijn die willen helpen bij de verschillende ondersteunende werkzaamheden. Wil jij daarom ook vrijwilligerswerk doen in Huize Louise of Schuttershof? Meld je dan aan via het secretariaat van Cicero of rechtstreeks via de begeleidster van de vrijwilligers, Franci Horsch, via f.lubberdink-horsch@cicerozorggroep.nl. Samen kan je dan jouw locatie naar wens kiezen. Er is voor iedereen wel iets dat bij haar/hem past.

Hebben jullie ook een vrijwilliger in gedachte die volgens jullie vrijwilliger van het jaar zou moeten zijn? Geef dit dan even aan bij een van onze leden voor november 2022. Of word zelf lid van de Brunssumse VVD en werk samen met ons mee aan een nog mooier Brunssum.

Brunssum; Samen vooruit!

Scroll naar boven